Istoria fierului forjat

cu porti

Cea mai veche descoperire a unei lucrari din fier topit si prelucrat a fost facuta in Egipt in anul 3500 IH intr-un cimitir numit Jirzah. Acolo au fost dezvaluite niste margele din fier meteoric (fier provenit din stelele cazute pe pamant). Cu toate acestea primele utilizari ale tehnicilor conventionale de topire si purificare ale fierului pe care societatea moderna le considera cu adevarat tehnici de forjare au fost descoperite in imperiul Anatolian din Mesopotamia in anul 2000 I.H.
Cunostintele despre folosirea fierului s-au raspandit din Orientul Mijlociu spre Grecia si Regiunea Aegean in preajma anului 1000 I.H. si au ajuns in Europa de Vest si Centrala in anul 600 I.H. Cu toate acestea fierul era in mare parte folosit pentru a construi arme si unelte. Din cauza ruginii, au ramas foarte putine dovezi ale utilizarii fierului din aceasta perioada.
Incepand cu perioada medievala, utilizarea fierului ca obiect decorativ s-a raspandit tot mai mult. De acum acest metal era folosit pentru protejarea usilor si ferestrelor unor locuri importante pentru a le feri de atacurile si raidurile inamicilor si totodata era folosit pentru decorarea unor locuri cu valoarea istorica cum ar fi Catedrala Canterbury, Catedrala Winchester si Notre Dame din Paris.
Din secolul XVI, lucrarile din fier forjat au devenit foarte ornate in special in perioada Barocului si Rococoului. In Spania au fost construite paravane elaborate sau rejeria in toate catedralele spaniole, ridicandu-se si la inaltimi de 9 metri. In Franta incepand cu anul 1650 erau foarte la moda balcoanele din fier forjat, balustradele si portile bogat ornate. In Anglia acest nou stil a fost introdus de Jean Tijou ale carui lucrari pot fi vazute la Hampton Court si Catedrala St Pauls.
Secolul 18 a fost cel mai bogat an pentru lucrarile din fier forjat in ce priveste portile si balustradele. In S.U.A., acest tip de arta poate fi observat cel mai bine in New Orleans datorita influentei franceze din acea zona.
Pe parcurs ce fierul a devenit din ce in ce mai utilizat, el a fost folosit pentru numeroase produse cum ar fi: ustensile pentru gatit, cuptoare, gratare, lacate, hardware si multe alte lucruri folositoare.
Pana si cativa sculptori moderni au folosit fierul pentru operele lor de arta cei mai renumiti fiind Pablo Picasso, Julio Gonzalez si David Smith.

Echipa Sendone va asteapta pe site-urile noastrewww.sendone.ro www.iti-faci-singur-fier-forjat.ro www.vanzari-elemente-fier-forjat.ro www.depozitelementefierforjat.ro,  la magazinele noastre din Bucuresti, Ploiesti, Urziceni, Brasov, Buzau, Rimnicu Sarat, Focsani si Bacau pentru o intoarcere in timp sa vedeti adevarata arta a fierului forjat sau la numarul de telefom 0766065665 unde agentul nostru de vanzari va sta la dispozitie non stop pentru orice comanda care doriti sa o dati sau pentru  nelamurire pe care le aveti.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s